Paginastructuur optimaliseren voor SEO

Bij het schrijven van je website is het zaak erop te letten, dat je tekst een heldere opbouw heeft. Dit is niet alleen belangrijk omdat je de aandacht van de lezer er zo bijhoudt, maar ook omdat het van belang is voor je SEO-rating. Waarom hecht Google belang aan de structuur van je pagina, en hoe kun je je pagina het beste indelen? Dat leggen we je in deze blog uit.

Paginastructuur: Wat bedoelen we ermee?

Als we het over paginastructuur hebben, bedoelen we niet de structuur van je hele website, die je misschien wel kent als de sitemap. Een sitemap is in feite een kort overzicht van alle pagina’s op je website. Een sitemap is vooral van belang bij grote websites met weinige links tussen de verschillende pagina’s.

Hoewel de structuur van je website dus van groot belang is voor je SEO-rating, is dat niet het enige waarbij je op structuur moet letten. Bij het schrijven van een individuele pagina is het namelijk van belang dat je de structuur van de tekst zo helder mogelijk opzet.

Waarom hecht Google belang aan paginastructuur?

Met al tientallen jaren ervaring achter de rug is de crawler van Google — het robotje dat je webpagina leest — intussen uitstekend in het snel beoordelen van webpagina’s. Één van de dingen waar de crawler hierbij op let is het gebruik van kopjes, ook wel headings genoemd. Omdat Google steeds beter wordt in het ‘begrijpen’ van je tekst, geven deze headings de crawler een idee van de inhoud van je pagina en hoe deze is opgebouwd.

Een tweede belangrijke reden waarom een heldere structuur belangrijk is, heeft te maken met ‘user satisfaction’, ofwel gebruikerstevredenheid. Simpel gezegd: hoe tevredener de gebruiker, hoe beter je SEO-rank. Als gebruikers op jouw site snel vinden wat ze zoeken, neemt Google dat mee in de beoordeling van jouw website, wat leidt tot een hogere seo-rating. Een duidelijke opbouw van je tekst is hierin natuurlijk van cruciaal belang.

Onze tips

Om jou te helpen bij het opzetten van een goede paginastructuur, hebben we hier een kort lijstje met tips voor je samengesteld.

  • Deel je tekst altijd op in secties, en zorg er voor dat deze secties niet te lang zijn! Gebruikers hebben eigenlijk altijd haast, en hebben geen zin om door een lange lap irrelevante tekst te scrollen.
  • Begin je tekst met een korte samenvatting van de inhoud, zodat gebruikers meteen weten waar ze aan toe zijn.
  • Gebruik duidelijke kopjes en een duidelijke titel, die interessant en relevant voor de pagina zijn.
  • Wees niet bang om meerdere niveau’s van kopjes te gebruiken. In HTML-code worden dit aangeduid met ‘h1’ voor een grote kop, ‘h2’ voor een iets kleinere kop, enzovoorts. Het gebruik van dit soort kopjes geeft de crawler een duidelijk beeld van de opbouw van je tekst.
  • Zet de kernzin van een alinea vooraan. Zo voorkom je dat gebruikers de informatie die ze zoeken, niet kunnen vinden, en zo gefrustreerd raken van je website.
  • Als je afbeeldingen gebruikt, zorg dan dat ze relevant zijn en dat ze een alt-tag bevatten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik u helpen?